Niğde Altunhisar ne zaman ilçe oldu?
Cumhuriyetin ilanından sonra 1928 yılında ismi Nahiye olarak değiştirilen ilçenin ismi, güneyindeki Altıntaş Ovası’ndan esinlenilerek 1956 yılında Ortaköy’den Altınhisar’a değiştirilmiş, 1991 yılında ise Altunhisar ismiyle ilçe olmuş ve Niğde’ye bağlanmıştır.
Niğde Altunhisar hangi boydan?
Altunhisar, Niğde ilinin bir ilçesidir. Kasaba ve köyler genellikle Türkmen göçebeleri (Kayı Boyu) tarafından kurulmuştur.
Altunhisar neyi meşhur?
İklim karasal olduğundan arpa, buğday, çavdar ve patates genellikle yetiştirilir. Ayrıca Yeşilyurt köyünde elma, armut, kiraz ve fasulye yetiştirilir. Her yıl Ulukışla köyündeki Hasan Dağı’nda yayla festivali düzenlenir.
Altunhisar hangi ile bağlı?
İç Anadolu Bölgesi’nde Niğde iline bağlı bir ilçe olan Altunhisar, kuzeyinde Aksaray, batısında Konya iline bağlı Ereğli ilçesi, güneyinde Bor ilçesi, kuzeydoğusunda Çiftlik ilçesi ve güneydoğusunda Niğde Merkez ilçesi ile çevrilidir.
Niğde Altunhisar Belediye Başkanı kimdir?
Neşet DoygunAltunhisar / Belediye Başkanı
Niğde’nin kaç köyü var?
Niğde ilinin 6 ilçesi, bu ilçelere bağlı 23 belde ve 132 köyü bulunmaktadır.
Niğde’de Kürt var mı?
Ancak Ankara, Konya, Kırşehir, Çankırı, Aksaray, Yozgat, Çorum, Amasya, Niğde ve Tokat’ın bazı ilçelerinde 15. yüzyıldan itibaren yerleşik Kürt toplulukları yaşamaktadır.
Niğde yörük mü?
Anadolu’da Yörüklerin özellikle yerleştiği iller; Bunların İçel, Adana, Aydın, Isparta, Kütahya, Bilecik, Çorum, Tokat, Ordu ve çevresi, Kayseri, Niğde ve Aksaray olduğu görülmektedir.
Niğde’nin ilk ismi nedir?
Niğde’nin eski adı “NAHITA”dır. Bahçeli buluntuları ve Çamardı-Kestel’de kazılan kalay madeni, Niğde tarihinin MÖ 5000’e kadar uzandığını göstermektedir. Hitit ve Asur yazıtları, Hititlerin MÖ 1800’den başlayarak 1000 yıl boyunca bölgede yaşadığını göstermektedir.
Niğde’nin neresi meşhur?
Gümüşler Manastırı 106. … Gümüşler Manastırı Eski Kiliseler ve Katedraller. … 3. Alaeddin Camii. Görülecek Yerler ve Mekanlar. … Tyana Su Kemerleri. Tarihi Yerler. … 5. Niğde Kalesi. Görülecek Yerler ve Mekanlar. … Yeşil Burç Kilise Camii. Dini Yerler.
Niğde’den ne alınır?
Alışveriş / Ne Alınır Organik bal ve pekmezin yanı sıra, Niğde gazozu, ıhlamur elması, kiraz ve tahinli ekmek gibi yöresel lezzetleriyle de bilinen şehirde en çok satılan hediyelik eşyalar arasında bu yöresel ürünler yer alıyor.
Niğde’nin doğal güzellikleri nelerdir?
Demirkazık Tepeleri. Dağlar.Narlıgöl Krater Gölü Suları Yazan: snmmin. … Kayaardı Bağları. Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Alanları. Karagöl ve Çinili Gölü. Dağlar. Yazan: mehmetdG4562HR. … Emli Geçidi Ormanları.Meydan Yaylası. Jeolojik Oluşumlar.Göllüdağ Jeolojik Oluşumlar.Şehit Ömer Halisdemir Park Parkları.Diğer Yazılar…
Altunhisar’ın kaç köyü var?
İlçeye bağlı 6 köy ve 2 belde bulunmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1050 m olup yüzölçümü 581 kilometrekaredir. İlçenin şu anki merkez nüfusu 3500 olup toplam nüfusu 13’tür.
Niğde Altunhisar’ın nüfusu kaç?
İlçenin mevcut merkez nüfusu 3218 olup, toplam nüfusu 13’tür.
Niğde kaç dönüm?
Niğde (İl)Niğde• ValiCahit ÇelikAlan• Toplam7235 km²Rakım1229 m16 satır daha
Niğde Çiftlik ne zaman ilçe oldu?
Nevşehir ve Aksaray bir dönem Niğde iline bağlı kalmış, ancak 1954 yılında Niğde’nin, 1989 yılında ise Aksaray’ın ayrılmasıyla Nevşehir il olmuştur. Çiftlik 1990 yılında ilçe olmuştur.
Koçhisar ne zaman ilçe oldu?
Kısa bir süre Konya Vilayeti’nin Cihanbeyli ilçesine bağlı olan Koçhisar, 1891 yılında ilçe olmuş, ardından Konya Vilayeti’ne, 1933 yılında da Ankara Vilayeti’ne bağlanmıştır.
Niğde ne zaman kuruldu?
Niğde, 1924 yılında Cumhuriyet’in ilk mülki taksimatıyla il statüsüne kavuşmuştur. Nevşehir bugünkü mülki sınırlarına 1954 yılında kavuşmuş, Aksaray ise 1989 yılında il olmuştur. Niğde’nin Merkez İlçe, Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla olmak üzere altı ilçesi vardır.
Çömlekçi nerenin?
Çömlekçi, Niğde ilinin Altunhisar ilçesine bağlı bir köydür.